Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поръчано от ЕЦБ проучване прогнозира по-висока инфлация през 2022 г.

Европейска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в еврозоната ще нарасне по-силно от досега очакваното през настоящата година, но през 2023 г. ще се върне под целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Това показва резултатите от публикувано в петък на сайта на Европейската централна банка последно тримесечно проучване сред водещи външни експерти (SPF - Survey of Professional Forecasters).

Проучването е факт само ден, след като на заседание в четвъртък ЕЦБ запази досегашната си парична и лихвена политика непроменена.

На пресконференция след края на вчерашното заседание обаче, управителят на ЕЦБ Кристин Лагард най-накрая призна нарастващите инфлационни рискове и дори отвори вратата за повишаване на лихвения процент още тази година.

Според новото SPF проучване, поръчано от ЕЦБ, инфлацията в еврозоната ще нарасне с 3% през 2022 г. (при предишна прогноза за повишение с едва 1,9%), след което инфлацията ще се забави до 1,8% през 2023 г. и ще се закрепи на ниво от 1,9% през 2024 г., преди да се задържи в средносрочен план до 2026 г. около 2 на сто.

Трябва да се има предвид, че инфлацията в еврозоната нарасна с рекордните 5,1% през януари тази година, което е повече от два пъти над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

В отговор на постоянните превишения през последните тримесечия, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в четвъртък, че рисковете за инфлацията сега са "в посока нагоре", което предполага, че все още са възможни по-високи нива на инфлацията през следващите месеци, преди евентуално нейно забавяне към края на 2022 г.

В поръчаното от ЕЦБ последно проучване няма съществена промяна на прогнозите за икономическия растеж на еврозоната, като се очаква БВП да се повиши с 4,2% през 2022 г. (под прогнозиран растеж с 4,5% при предишното проучване през последното тримесечие на 2021 г.), преди растежът да се забави до 2,7% през 2023 г. и до 1,7% през 2024 г., като дългосрочната прогноза до 2026 .г е за осреднена годишна икономическа експанзия с 1,5 на сто.

Относно безработицата се очаква тя да бъде през 2022 г. на ниво от 7,2%, след което да се понижи догодина до 6,9%, а през 2024 г. до 6,8 на сто.

Макроикономически прогнози на анкетирани от ЕЦБ професионални анализатори


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна