Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха зимните олимпийски игри в Пекин

| обновено на 04.02.22 в 16:53
5
Радослав Янков и Мария Здравкова развяват българския флаг в Пекин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Китай Си Дзинпин откри XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Президентът на МОК Томас Бах му даде думата, след като произнесе своето приветствие.

Олимпийският огън бе поставен в огромна снежинка, създадена от табелите на страните участнички.

Режисьор на церемонията по откриването беше е Чжан Имоу, един от най-големите съвременни китайски кинорежисьори, а домакин - националният стадион в Пекин, известен като “Птиче гнездо”. Той е първият в света, приел церемонията по откриването и на летни, и на зимни олимпийски игри.

Церемонията започна с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. В китайските вярвания се счита, че именно екстремният студ поражда новия живот.


След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Дете изпълни с томпет местната битова песен “Моята родина и аз”, която символизира силната връзка между китайския народ и родината и за която домакините казват, че е като връзката между океана и неговите вълни. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

После от небето “потече” огромна река, символизираща Хуанхъ, в превод Жълта река. Тя е втората по дължина река в Китай, но е наричана “реката майка на Китай” и “люлка на китайската цивилизация”, тъй като в началото на китайската история точно тук се намират най-гъсто населените и процъфтяващи земи.


При допира си в земята реката се превърна в огромен леден къс, чез който бяха представени градовете домакини на всички зимни олимпийски игри в историята.

След това дойде ред и парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция. Българската делегация беше във втората половина. Родният трибагреник беше в ръцете на Радослав Янков и Мария Здравкова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна