Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст с 467 хиляди на новозаетите в САЩ през януари и безработицата от 4 на сто

През януари икономиката на САЩ създаде много повече работни места от очакваното, което показва, че американският бизнес е свършил доста добра работа при набирането на нов персонал, въпреки че силната коронавирусна вълна на Омикрон наруши дейността на редица компании.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през януари с цели 467 000, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-слабо повишение с около 150 000.

В същото време имаше здрава възходяща ревизия на данните за предходните два месец, според които през ноември бяха разкрити 647 000 нови работни места (при предишна оценка за 249 000), а през декември -  510 000 нови работни места (при предишна оценка за едва 199 000).

В частния сектор през януари бяха наети 444 000 нови служители.

Нивото на безработица пък се повиши слабо до 4% при очаквания за стабилизиране в декемврийските 3,9 на сто.

Данните за януари показват солидна устойчивост на пазара на труда и могат да променят очакванията, че икономическият растеж в САЩ ще се забави сериозно през първото тримесечие на 2022 г. след стабилния растеж през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Графики на заетостта и на нивото на безработица в САЩ


Януарският доклад на Департамента по труда изглеждат в противоречие с оповестеното по-рано тази седмица ADP проучване за съкращаване на 301 000 работни места в частния сектор през първия месец на годината.

В средата на януари пък бяха публикувани данни от проучването на Бюрото за преброяване на населението, показващи 8,8 милиона американски са съобщили, че не са на работа между 29 декември и 10 януари поради причини, свързани с новата коронавирусна вълна. Проучване сред малкия бизнес в периода между 10 и 16 януари също показа сериозни отрицателно въздействие от текущата Covid вълна.

В същото време предприятията в САЩ разполагат с почти рекордните 10,9 милиона свободни работни места, като много от тях са толкова отчаяни при опитите за наемане на персонал, че предлагат по-добро заплащане, бонуси и други предимства.

С оглед на това почасовото заплащане в САЩ нарасна през януари с 23 цента, или с 0,7% спрямо предходния месец, достигайки 31,63 долара на час. През последната година заплатите са се повишили с 5,7% - най-голямото годишно увеличение от десетилетия насам.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени предприятията, остава намирането на достатъчно работна ръка, за да се справи със силното търсене на техните стоки и услуги. В икономиката липсват до 4 милиона работници, които вероятно щяха да бъдат наети, ако Covid пандемията никога не се беше случила.

Изненадващо силният доклад за заетостта през януари и силната възходяща ревизия на данните за ноември и декември вероятно ще засилят очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще бъде по-агресивен при повишаването на лихвите тази година, докато се опитва да овладее високата инфлация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна