Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия през декември

влошаване на германската икономика

Индустриалното и промишлено производство в Германия отбелязаха изненадващо понижение през декември, тъй като недостигът при веригите на доставки и спад в строителството навредиха на водещата европейска икономика в края на 2021 г., показват данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се сви през декември с 0,3% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3%, докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за растеж с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство през декември нарасна с 4,1% след спад с 2,2% през ноември.

За цялата 2021 г. германското производство се повиши с 3% спрямо 2020 г. (първата година на Covid пандемията), но остана с 5,5% под нивото от предкризисната 2019 г.

Спрямо февруари 2020 г.  - точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в Германия - индустриалното производство през декември 2021 г. се понижи с 6,9 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийното производството и строителството) се повиши през декември 2021 г. с 1,2%, като производството на капиталови стоки нарсна с 2,5%, а това на потребителските стоки се понижи с 0,5 на сто спрямо предходния месец.

През декември производството на енергия пък се сви с 0,7% на месечна база, докато строителство се срина с цели 7,3 на сто.

Графики на общия индустриален индекс и на строителния индекс


Германия е определяна като икономическия двигател на Европейския съюз, но ограниченията, въведени през есента на 2021 г. за борба с четвъртата вълна на Covid-19, както и прекъсванията във веригите на доставки, доведоха до свиване на БВП с 0,7% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Има обаче някои сигнали за по-добро начало на 2022 г.

Проучване от миналата седмица показа, че производственият сектор в Германия е нараснал през януари за първи път от шест месеца насам, тъй като облекчаването на проблемите с недостига на доставки позволи на промишлеността да увеличи производството, за да отговори на по-високото търсене.

Германският бизнес морал пък се подобри през януари за първи път от седем месеца отново заради отслабване на проблемите с веригите на доставки, което подобрява перспективите в бъдеще и е сигнал за силно възстановяване от коронавирусната пандемия през пролетта.

Въпреки това германското правителство понижи през декември прогнозите си за растежа на водещата европейска икономика през 2022 г. до 3,6% и очаква забавяне на растежа до 2,3% през 2023 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна