Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания желае всяка страна членка на ЕС да има собствените фискални цели

Надя Калвино, испански министър на икономиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на икономиката Надя Калвино предложи в понеделник всяка държава членка на Европейския съюз да определи в бъдеще свои собствени фискални цел, вместо да продължава да има общи цели, определени от фискалните правила на блока.

"За в бъдеще държавите членки трябва да играят водеща роля в определянето на собствените си фискални цели", посочи Калвино на събитие в Мадрид, на което присъства заедно с ирландския си колега и ръководител на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщава Ройтерс.

Страните от ЕС в момента обсъждат промяна във фискалните правила, официално наречени "Пакт за стабилност и растеж", които ограничават държавните дългове и бюджетни дефицити като процент от БВП, за да защитят стойността на общата валута в евро, споделена от 19-те държави членки на еврозоната.

Правилата бяха суспендирани от 2020 г., за да дадат на правителствата свобода на действие в борбата с коронавирусната пандемия.

Тъй като икономиките обаче се върнаха на пътя на растежа, правилата трябваше да бъдат възстановени от началото на 2023 г. Дискусията се фокусира върху необходимостта от признаване на новите икономически реалности на ЕС - високият публичен дълг след пандемия, големите дефицити и необходимостта от огромни публични инвестиции за борба с изменението на климата.

Въпросът е политически разделящ, тъй като страните от ЕС с по-голяма фискална дисциплина са по-предпазливи от своите "по-прахоснически" настроени партньори.

Надя Калвино все пак призна, че има нужда от намаляване на правителствената задлъжнялост, но не навсякъде с еднакво темпо, и каза, че иска правила, които са по-лесни за разбиране и по-приемливи за гражданите.

"Трябва да гарантираме, че абсорбираме допълнителният дълг, който поехме, за да отговорим на пандемията по начин, който е съвместим с растежа и съвместим със създаването на работни места“, каза тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна