Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро за мегаватчас

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро за мегаватчас, след като в петък търговията затвори на нива над 82 евро за MWh.

Поевтиняването е в резултат на прогнозите за по-меко зимно време (по-високи от обичайното температуари) на стария континент през следващите няколко дни и на очакванията за по-голямо количество вятърна енергия (главно в Германия), което да намали търсенето на енергия за отопление.

Опасенията за евентуално нарушаване на и без това намалените доставки за Европа на руски природен газ в случай на ескалация на украинския конфликт обаче би трябвало да ограничат едно по-трайно поевтиняване на синьото гориво.

Междувременно стана ясно, че руският енергиен гигант "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на природен газ през Украйна и не е подал поръчки за капацитета, предлаган за транзит на синьото гориво през Полша за второто и третото тримесечие на 2022 г., според данните на RBP и GSA Platform.

Операторът на украинската газотранспортна система предложи транзитен капацитет на търг в понеделник за второто и третото тримесечие на тази година в допълнение към резервацията въз основа на дългосрочния договор за 40 млрд. куб. метра газ годишно (около 109,5 млн. куб. метра на ден).

Газпром също така не е резервирал капацитет за изпомпване на газ през Полша към Европа през газопровода "Ямал-Европа" за второто и третото тримесечие на 2022 г., според данните на GSA Platform.

Липсата на интерес от "Газпром" за заявяване на допълнителен транзитен капаците също би трябвало да попречи на едно по-нататъшно поевтинява на природния газ в Европа.

В същото време обаче председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разговаря със Съединените щати и други доставчици за увеличаване на доставките на природен газ за Европа на фона на загриженост относно доставките от Русия.

Към 16,30 българско време фючърсите с доставка през март на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 5% към 78,50 евро за мегаватчас. В началото на търговията в понеделник цената на природния газ в Европа дори падна за кратко към 76,30 евро за MWh, преди обаче да стабилизира около 78-79 евро.


Графика на газовите TTF фючърси (в евро а MWh)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна