Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nissan спира производството на повечето нови бензинови двигатели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Nissan Motor ще спре производството на нови двигатели с вътрешно горене за китайския, японския и европейския пазар, съобщи в понеделник агенция Nikkei Asia.

Според публикуваната информация автомобилният гигант ще се фокусира върху производството на електрическите превозни средства. Така Nissan ще стане първият голям японски автомобилен производител, който предприе такава значителна промяна.

Въпреки това за момента компанията ще продължи ограниченото развитие на бензинови двигатели за американския пазар, предимно двигателите, използвани в пикапи, където все още се очаква известно търсене.

През ноември 2021 г. беше съобщено, че Nissan планира електрическите и хибридните автомобилни модели да представляват 50% от глобалните продажби на компанията до 2030 г.

Миналата година продажбите на електрически и хибридни автомобили са представлявали 10% от глобалните продажби на производителя на автомобили. На най-големите му пазари - Китай и Европа, продажбите на електрически и хибридни устройства са съставлявали съответно 2% и 10% от всички продажби в двата региона.

Nissan има за цел увеличи този дял до 50% в Китай и до 80% в Европа през следващите 10 години.

В началото на 2021 г. Nissan заяви, че възнамерява да направи всички нови автомобилни модели, произведени за Япония, Китай, Съединените щати и Европа, електрически до началото на 2030 г. и иска да се превърне в напълно въглеродно неутрална компания до 2050 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна