Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени и здравето на жените

3
Снимка: Български фонд за жените

Програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“ на Българския фонд за жените дава възможност за участие на активни хора и лидери от местните общности в опазването на планетата, преодоляването на климатичните промени и адресиране на социалните неравенства. 

Проектът „Климатичните промени и здравето на жените“, който е една от 11-те финансирани инициативи, разкрива рисковете, които са пряко свързани с промените в климата и неравенствата между половете. Авторка на инициативата е Зорница Спасова, гл. асистент в Националния център по обществено здраве. 

Тя споделя: 

"Жените са по-уязвими към замърсяването на въздуха. Повече жени умират, когато има екстремни явления и трудно се възстановяват след бедствие. Жените са по-уязвими и към замърсяването на въздуха. В някои държави, където се готви на въглища вътре в помещението се отчита замърсяване на въздуха на закрито, което съкращава продължителността на живота на хората. Климатичните промени през последните десетилетия са двигател за неравенството в здравеопазването". 

Социално-икономическите неравенства могат да бъдат задълбочени от климатичните промени, защото жените са в по-неблагоприятна финансова ситуация. 

Засягат ги повече безработицата, по-крехки са физиологично, изпълняват специфични задължения. Затова Зорница Спасова насочва усилията си в тази борба към информираните политики и създава специална дипляна, с надеждата това да доведе до фокусирани политики върху жените, децата и възрастните хора. 

Лайтмотив на дипляната е цитат от Грета Тунберг: 

 "Не може да имаме климатична справедливост без равенство на половете".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна