Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски одитори гостуват на българските си колеги

Ване Цветанов, Съвет за развитие и надзор на одита на Република Северна Македония

На 10 февруари 2022 година делегация на Съвета за развитие и надзор на одита на Република Северна Македония, водена от председателя Ване Цветанов, ще се срещне с ръководството на българската Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори с председател проф. Огнян Симеонов.

Срещата е по инициатива на македонския Съвет по повод приключването на съвместна работа по Закона за одита в Република Северна Македония, както и да бъде изразена благодарност за съдействието и консултациите от страна на българската КПНРО при изработване на проекта на Закона, така че той да отговаря на всички изисквания на законодателството на ЕС и международните професионални стандарти и практики.

Съветът за развитие и надзор на одита се обърна за съдействие към Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори в качеството ѝ на професионален регулаторен орган на близка държава-членка на ЕС, като сътрудничеството между тях започва още през 2017 година.

В коментар за значението на проекта на нов Закон за одита в Република Северна Македония, направен по повод промените в Закона за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, Ване Цветанов заяви, че „Приемането на този пакет закони е доказателство, че нашето правителство вече реагира на заключенията на съвместните комисии с Република България, едно от които е, че трябва да се засили капацитетът на институциите в Република Северна Македония за гарантиране на сигурността и защита на чуждестранните инвестиции.“

По повод срещата от 16:00 часа ще се състои коктейл в „Български културен център“ на ул. „Веслец“ № 13 в София.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори в Република България е създадена с промените в Закона за независимия финансов одит, приети от Народното събрание през м. юли 2008 г. Председател на комисията е професор Огнян Симеонов.

В съответствие с изискванията на Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2006 г. относно задължителния одит на годишните счетоводни отчети и консолидираните счетоводни отчети Законът за независимия финансов одит регламентира създаването и функционирането на системата за публичен надзор над регистрираните одитори в Република България.

Съветът за развитие и надзор на одита на Република Северна Македония е създаден през 2012 година по предложение на Министерството на финансите. Предстои приемането на нов Закона за одита. На 24 юли 2019 година за председател на Съвета е назначен Ване Цветанов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна