Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Словения е позитивен за Covid-19

Янез Янша - премиер на Словения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативният премиер на Словения Янез Янша обяви днес, че е дал положителна проба за Covid-19, предаде АФП. Това става в момент, когато новите инфекции в страната с 2 милиона жители намаляват, посочва агенцията.

„В продължение на две години успешно избягвахме коронавируса. Вчера след самотестване две от децата ми се оказаха позитивни, аз бях негативен. Днес, за съжаление, аз също съм + (позитивен)“, написа Янша в туитър, пускайки снимка с антигенния си тест.

Премиерът посочва, че засега симптомите му са леки. Той не казва дали ще си направи PCR тест, какъвто правителството вече не изисква за потвърждаване на заразяването.

Янша зае премиерския пост през март 2020 г., дни след като в Словения бе обявена усложнена епидемична обстановка.

Той е обвиняван от центристката и лявата опозицията в неадекватни мерки и кампания за ваксинация, поради което смъртността в страната е по-висока от средната в страната, като досега има 6000 починали с Covid-19.

Словения е сред страните с най-ниска степен на ваксинационно покритие в ЕС, като 57% от населението е напълно ваксинирано.

Миналата седмица здравните властите обявиха, че петата вълна от Covid-19 отслабва, като броят на новите случаи падна под 5000 в сряда при над 20 000 седмица по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна