Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камила Валиева тренира, нямало да я наказват

Камила Валиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската звезда на фигурното пързаляне Камила Валиева проведе днес обичайната си тренировка, въпреки че вчера вечерта се появиха информации, че е дала положителна допинг проба.

В началото на тази седмица Марк Кондратюк, Камила Валиева, Анастасия Мишина и Александър Галямов (спортни двойки), Виктория Синицина и Никита Кацалапов (танцови двойки) донесоха олимпийската титла на Руския олимпийски комитет от отборната надпревара във фигурното пързаляне, но церемонията по награждаване бе отменена от организаторите.

Впоследствие руското издание RBC съобщи, че 15-годишната Валиева е дала положителна проба за триметазидин, което е вещество в лекарство за сърдечно възпаление и не подобрява спортното представяне. Пробата е дадена преди Игрите в Пекин, а възрастта на Валиева прави ситуацията по-сложна, тъй като според правилата на Световната антидопингова агенция случаите с непълнолетни се разглеждат съответно "фактите и обстоятелствата по случая".

Днес обаче тийнейджърката не показа никакви признаци на притеснение по време на тренировката си на ледената пързалка. Рускинята е спрягана за фаворитка за титлата при жените. "Тя не е наказана", отсече говорителката на Руската федерация по фигурно пързаляне Олга Ермолина.

Все пак в скоро време се очаква крайно решение по казуса от страна на Международния олимпийски комитет, тъй като надпреварата на сингъл при жените започва във вторник, 15 февруари. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна