Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската система за верификация на лекарствата: Очакваме повече лекарства да преминават през системата за проверка

Над 99% от аптеките и търговците са свързани със системата, осигуряваща защита срещу фалшифицирани лекарства

Снимка: Ани Петрова

3 години от успешния старт на Системата за верификация на лекарствата в Европейския съю над 3380 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро, или над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване у нас са свързани с Българската система за верификация на лекарствата (БСВЛ)

Делегирания регламент срещу фалшифицираните лекарства е задължителен за прилагане във всички страни членки на Европейския съюз.

Да припомним, че всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта,се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Това е задължение на страните от ЕС, въведено чрез Европейска директива 2011/62/ЕС и Делегиран регламент 2016/161. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата.

Ролята на аптеките е да проверят и да дезактивират кода на опаковката при отпускане на лекарството към пациента.

"Основен приоритет на БОВЛ през 2022 г. е да се увеличи активността на крайните потребители (аптеки, болнични аптеки и търговци на едро) за верифициране и отписване в Системата при всяко отпускане на опаковка по лекарско предписание. Така ще бъде постигната в пълна степен основната цел на верификацията – защита на пациентите и потребителите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти. Целта е активността при крайните потребители да достигне до средните нива за Европа от 65%", съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ.

Въпреки големия брой транзакции - над 2,5 млн. верификации седмично и постигнатото подобрение от 20%, този показател за България остава нисък. Едва 35–40% от опаковките се отписват,  докато някои държави в Европа са постигнали 100% активност на аптеките.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна