Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на годишната инфлация в България през януари с 9,1 на сто

Снимка: архив

През януари 2022 г. инфлацията на годишна база в нашата страна се ускори до 9,1% от 7,8% през декември 2021 г., показват данни на Националният статистически институт. Това е най-високата инфлация на годишна база от ноември 2008 г.

Спрямо декември 2021 г. потребителските цени в нашата страна се повишават през януари с 1,5%.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2021 - януари 2022 г.  спрямо периода февруари 2020 г. - януари 2021 г. е 4,1 на сто.

Графики на инфлацията на месечна и годишна база


Основен възходящ натиск върху инфлацията през януари оказват цените на храните и безалкохолните напитки, които се повишиха спрямо година по-рано с 11,2%, транспортните цени (ръст с 21,3%), както и цените на жилища и на комуналните услуги (повишение с 13,2%).

Спрямо месец по-рано цените на  хранителни продукти и безалкохолните напитки се увеличиха през януари с 2,4%, а тези на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 1,4%, докато при облеклото и обувките има намаление с 1,8 на сто. В рамките на месец транспортните цени се повишават с 0,6%, тези за развлечение и култура - с цели 3,8% и за ресторанти и хотели - с 2,3 на сто.

При някои видове зеленчуци, например при краставиците и чушките, поскъпването е с двуцифрено число. По-високи са разходите за ток и отопление, транспорт, лекарски и стоматологични услуги.

Междувременно данните за последното тримесечие на миналата година сочат, че и доходите и разходите на домакинствата се покачват с над 12 на сто спрямо същия период на 2020. Доходите изпреварват минимално разходите като общият доход средно на лице от домакинство за цялото четвърто тримесечие е малко над 2000 лева. Разходът е 1885 лева като се формира основно от плащанията за храна и за жилището.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през януари пък нараства с 1,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 7,7% от 6,6% през декември 2021 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени