Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш под ударите на скъпия ток

Снимка: БГНЕС

Поскъпването на тока се отразява крайно негативно на различните клонове и представители на туристическия бранш в България, показва проверка на Радио София.

В ресторантьорския бизнес отчитат повишение на сметките с над 3 пъти.

„За един и същ период миналата година за ток сме платили 900, а сега 3100 до 3400 лева“, отбеляза пред Радио София Васил Златарев, собственик на неголям ресторант в центъра на София. И допълни, че с колегите си готвят на дърва и въглища, а има други заведения, които правят много повече дейности с електроенергия и при тях разходите са нараснали драстично.

Налага се поскъпване на цените на предлаганите услуги и продукти, а това се отразява на броя обслужвани клиенти.

Много труден и тежък месец изкарахме. Може вън да е минус 10-15 градуса, вътре трябва да е над 20. Като клиент всеки може да си представи какво би било, ако отидете в хотел и той не е отоплен. Така сами се обричаме на неуспех“, очерта картината за зимните курорти Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Над 60% от разходите вече отиват за енергия, допълни хотелиерът. Цените на енергоносителите и необходимите за бранша стоки неминуемо ще доведат до повишаване и на услугите.

Съществува риск и за фалити.

По думите на Бистрин помощта от държавата за бизнеса трябва да бъде оказана спешно, „като за болния човек – решаваща и животоспасяваща“.

Къщите за гости са много различни. Някои са с по 2-3 стаи в планински местности, други са суперлуксозни. Високите цени на токи обаче на всички се отразяват зле, особено сега, през зимата, когато консумацията на ток е голяма. Това посочи Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости.
През лятото по време на пандемията къщите за гости край морето са имали небивал оборот. Сега обаче при опит за актуализиране на цените заради токи, резервациите спират.
Дори и да има компенсации, те са 20%, а поскъпването на тока спрямо зимата на 2021 г. е 300%, допълни Кънева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна