Поскъпването на тока се отразява крайно негативно на различните клонове и представители на туристическия бранш в България, показва проверка на Радио София.
В ресторантьорския бизнес отчитат повишение на сметките с над 3 пъти.
„За един и същ период миналата година за ток сме платили 900, а сега 3100 до 3400 лева“, отбеляза пред Радио София Васил Златарев, собственик на неголям ресторант в центъра на София. И допълни, че с колегите си готвят на дърва и въглища, а има други заведения, които правят много повече дейности с електроенергия и при тях разходите са нараснали драстично.
Налага се поскъпване на цените на предлаганите услуги и продукти, а това се отразява на броя обслужвани клиенти.
„Много труден и тежък месец изкарахме. Може вън да е минус 10-15 градуса, вътре трябва да е над 20. Като клиент всеки може да си представи какво би било, ако отидете в хотел и той не е отоплен. Така сами се обричаме на неуспех“, очерта картината за зимните курорти Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Над 60% от разходите вече отиват за енергия, допълни хотелиерът. Цените на енергоносителите и необходимите за бранша стоки неминуемо ще доведат до повишаване и на услугите.
Съществува риск и за фалити.
По думите на Бистрин помощта от държавата за бизнеса трябва да бъде оказана спешно, „като за болния човек – решаваща и животоспасяваща“.