Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 4% след сигнали за известна деескалация на напрежението Русия-Украйна

Петролът поевтинява с 4%, отстъпвайки рязко от новите 7-годишни върхове, достигнати в понеделник, след индикации за известна деескалация на напрежението по руско-украинската граница.

По-рано във вторник Русия обяви, че някои от нейните военни части се връщат в базите си след вее приключилите учения близо до границата с Украйна.

Това е ход, който инвеститорите тълкуват като деескалция на напрежението между Москва и Запада, въпреки че все още не ясно колко руски военни части се изтеглят и на какво разстояние, след като в продължение на седмици имаше струпване на близо 130 000 руски войници в близост до украинската граница.

НАТО определи действията на Русия като повод за предпазлив оптимизъм.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че газопроводът "Северен поток 2" е готов да започне работаи ще осигури енергийната стабилност на Европа, докато германският канцлер Олаф Шолц потвърди ангажимента на Берлин да осигури транзита на синьото гориво през Украйна.

Фючърсите на петрола Брент се понижават през късната следобедна европейска търговия с 3,9% към 92,70 долара за барел, като за кратко дори удариха ценово дъно около 92,06 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват  4,25% към 91,40 долара за барел, достигайки ценово дъно за деня около 90,66 долара за барел.

Резкият ценови спад е факт само ден, след като петролът Брент поскъпна до 96,78 долара за барел, а американският петрол WTI - до 95,82 долара за барел, като и двата петролни фючърса достигнаха най-високи нива от септември 2014 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна