Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тренд“: Малко над един милион българи имат татуировки

Над една пета от анкетираните смятат, че „хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици“

BULGARIA TATTOO EXPO VI в НДК, 18 септември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Малко над един милион българи имат татуировки.  22% от хората посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, когато видят, че има татуировки. 21% от българите са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви. Отношението към татуировките е в силна зависимост от възрастта.

Това сочат данни от проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо татуировките.

19% от българите посочват, че имат татуировка. В по-голям дял мъжете за сметка на жените заявяват, че имат татуировка. Спрямо възрастта, почти половината от  хората между 18-29 г. посочват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта драстично намалява делът на хората, които посочват, че имат татуировка. Над 90% са дяловете на хората на възраст над 50 години, които казват, че нямат татуировка.

Половината от хората, които декларират, че имат татуировка, имат само една, а 29% - две. 12% е делът на татуираните, които имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за „красота/стил“ (44 процентни пункта), „израз на любов към определен човек“ (38 процентни пункта), както и „изразява това, което съм“ – 28 процентни пункта. Сред останалите изтъкнати причини са „като символ на нова страница в живота ми“, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота/ стил. А мъжете са тези, които си правят татуировки като принадлежност към даден отбор или почит към национален герой. Сходни дялове се отчитат и при мъжете, и при жените спрямо причината „израз на любов към определен човек“.

Данните показват, че едва 3% от хората, които имат татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си спрямо непознат човек, когато видят, че има татуировки. 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към даден човек, ако видят, че той има татуировки.

Тату изложение в Тайпе/Снимка: ЕПА/БГНЕС

23% посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат татуиран човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение. С увеличаване на възрастта, се увеличава делът на хората, които дават този отговор.

Почти сходен дял – 23% са съгласни с твърдението, че „хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици“. 63% не споделят това мнение.

Малко над половината от българите посочват, че биха имали интимна връзка с човек, който има татуировки, а малко под една трета посочват, че не биха. Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят, че не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

По отношение на поддържане на приятелски отношения с човек, който има татуировки, нещата изглеждат по-различно. 71% посочват, че биха имали такива приятелски отношения, а само 16% не биха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна