Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата поевтинява, след като сепаратисти в Източна Украйна обвиниха Киев в обстрел на техни позиции

Рублата поевтинява, а руските фондови индекси отчитат спад, тъй като инвеститорите отново започнаха да се оттеглят от т.нар. "рискови активи", след като подкрепени от Русия сепаратисти в Източна Украйна обвиниха правителството в Киев, че украински военни части са открили огън по тяхна територия на четири пъти през последните 24 часа.

Украинските военни отхвърлиха обвиненията на сепаратистите, че правителствени войски са атакували региона на Луганск, заявявайки, че именно бунтовниците са обстрелвали украинските военни.

Руските финансови активи са силно чувствителни към напрежението около Украйна. Само ден по-рано рублата поскъпна, след като Русия заяви, че изтегля част от войските си, намиращи се в близост с украинската граница, въпреки че Западът се опитва да опровергае тази информация, твърдейки, че военното присъствие на Русия в пограничния район нараства.

След непотвърдените информации за обстрел на сепаратиските позиции в Източна Украйна от украинските правителствени сили, руската валута поевтинява с 1,5% към 76,30 рубли за един щатски долар и с 1,5% към 86,70 рубли за едно евро.

Рублата успя да се възстановява по-рано тази седмица от най-резкия си спад от близо две години в петък, който спад беше причинен от призивите на западните държави към техните граждани да напуснат Украйна поради нарастваща заплаха от скорошна руска инвазия в нейната съседка.

Западът заплаши със строги санкции, ако Русия нахлуе в Украйна, нещо, което Москва многократно отрече, че е планирала.

За членовете на НАТО най-мощната мярка срещу Русия биха били санкции от страна на САЩ, които биха отрязали руските държавни банки от долара, смятат руски ръководители, банкери и бивши висши американски служители.

Днешното напрежение около Източна Украйна се отразява негативно и на борсата в Москва, като фондовите индекс RTS, деноминирани в долари, се понижава след старта на търговия с 2,4%, а индексът MOEX, който е в рубли, се понижава с близо 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна