Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остин: Все още няма признаци за изтегляне на руски войски от украинската граница

НАТО: Русия може да създаде претекст за атака на Украйна

Антъни Блинкън ще говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в четвъртък, че алиансът е "загрижен, че Русия се опитва да организира претекст за въоръжена атака срещу Украйна", след като Москва предупреди, че е "много вероятно" Киев да започне военна операция в Донбас.

"Все още няма яснота, никаква сигурност относно намеренията на Русия“, посочи той.

Столтенберг добави, че "изглежда продължава" струпването на руски сили и призова страната да направи това, което казва и да изтегли силите си от границите с Украйна.

По-рано през деня той оцени, че "Русия за пореден път демонстрира своето пренебрегване на принципите в основата на европейската сигурност и нейната способност и желание да заплашва с използването на сила в преследване на своите цели", като предупреди, че "това е новото нормално, за което трябва да бъдем подготвени".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пък заяви, че Вашингтон все още не е забелязал признаци за изтегляне на руски войски от украинската граница. Той добави, че ако руският президент Владимир Путин нападне Украйна, "ще бъде ясно за целия свят, че той започна война, оставайки дипломатическите възможности на масата".

"Виждаме, че Русия добавя нови войски към повече от 150-те хиляди войници, които вече са разположени по тази граница, дори през последните няколко дни. Виждаме някои от тези войски да се приближават до границата, виждаме ги да летят с повече бойни и помощни самолети, виждаме как изострят готовността си в Черно море. Дори ги виждаме да увеличават запасите с кръв", отбеляза Остин.

Междувременно стана ясно, че в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е промени плановете си за пътуване в последния момент, за да говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна на фона на нарастващото напрежение заради разполагането на руски войски по границите украинската граница.

"Доказателствата на място са, че Русия се придвижва към неизбежна инвазия. Това е решаващ момент", посочи пред репортери посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, предаде Ройтерс.

Антъни Блинкън ще участва в Съвета на Сигурност на ООН на път за конференцията по сигурността в Мюнхен, "за да сигнализира за нашия интензивен ангажимент към дипломацията, да предложи и подчертае пътя към деескалация и да покаже на света, че правим всичко, всичко, което можем, за да предотвратим война", каза Томас-Грийнфийлд.

15-членният Съвет за сигурност ще се събере, за да обсъди споразуменията от Минск, одобрени от съвета през 2015 г., които целят да сложат край на 8-годишния конфликт между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Посланикът на Украйна Сергей Кислиця поиска от членовете на Съвета за сигурност да обсъдят в четвъртък въпроса, свързан с опита на руския парламент по-рано тази седмица да признае сепаратистите в украинските Донецк и Лугански региони, които се отцепиха през 2014 г. и се провъзгласиха за независими, което предизвика и самия конфликт между Киев и Москва.

Кислиця заявявайки, че това подкопава споразуменията от Минск и "допълнително влошава заплахите за териториалната цялост на Украйна“.

Съветът за сигурност на ООН се е срещал десетки пъти, за да обсъди кризата в Украйна, откакто Русия анексира украинския регион Крим през 2014 г. Съветът обаче не може да предприеме никакви действия, защото Русия има право на вето заедно с Франция, Великобритания, Китай и Съединените щати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени