Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на борсите, след като Русия експулсира зам.-шефа на посолството на САЩ

| обновено на 17.02.22 в 17:32

Световните борси се намират под нов, макар и засега предпазлив натиск от продажби на фона на сигналите за подновяване на напрежението около руско-украинската криза. Новината за експулсиране на заместник-посланика на САЩ в Русия също допринася за новата ескалация на геополитическото напрежение.

САЩ, НАТО и целия Запад обвиниха Москва, че е заблудила света относно изтеглянето на войски от границата с Украйна, което доведе до ново понижение на глобалните пазари на акции, след като по-рано тази седмица имаше опит за възходящо движение на фондовите борси с оглед на надеждите, че може да бъде избегната руска инвазия в нейната съседка.

Европейските борси париха сутрешното първоначално повишение, като през късната следобедна търговия общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,87%, немският DAX 30 - с 0,85%, френският CAC 40 - с 0,53%, британският FTSE100 - с 1,2%, италианският MIB - с 1% и испанският Ibex 35 - с 0,93%.
Търговията на Уолстрийт също стартира "на червено", като индексът на сините чипове DJIA вече се срива с 500 пункта (спад с 1,4%), широкият индекс S&P500 - с 1,39% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,57%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени