Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите лидери на Г-20 предупреждават за инфлационни и геополитически рискове пред растежа

Среща на финансовите министри и на централните банкери от групата Г-20 в Джакарта, Индонезия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите лидери от Групата на 20-те най-големи икономики предупреждават, че растящата инфлация и геополитическите рискове могат да застрашат крехкото глобално икономическо възстановяване, като настоящата криза около Украйна и последиците от коронавирусната пандемия влошават перспективите.

Проектът за окончателно съвместно комюнике на финансовите министри и централни банкери от Г-20, видян от агенция Ройтерс, не съдържа пряко споменаване на опасенията на Запада, че Русия може да нахлуе в Украйна, като един източник от водените преговори посочи, че дори на споменаването на "настоящото" напрежение е било наложено вето от Русия и Китай.

В проектотекста, видян от Ройтерс, финансовите ръководители на водещите световни икономики обещаха да използват "всички налични политически инструменти за справяне с последиците от пандемията", като същевременно предупредиха, че възможността за провежданите в бъдеще политики вероятно ще бъде "по-стеснена и неравномерна".

Инфлацията в момента е повишена в много страни поради прекъсвания в предлагането, несъответствие в търсенето и предлагането, както и нарастващите цени на енергията и стоките, се казва в съвместното проектокомюнике.

Освен това се отбелязва, че Г-20 ще продължи да "наблюдава основните глобални рискове, включително рисковете от възникващото геополитическо напрежение".

Разговорите се проведоха както виртуално, така и в Джакарта, а финансовите лидери на Г-20 възнамеряват да издадат окончателното комюнике, след като срещата им приключи по-късно в петък.

Различните темпове на възстановяване от пандемията усложняват пътя на водените от централните банки политики. Очакваните стабилни повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ насочиха вниманието към потенциалните негативни последици за нововъзникващите пазари.

Докато случаите на варианта Омикрон на Covid-19 намаляват в редица от богатите държави, те все още се увеличават в много развиващи се страни, включително в страната домакин на Г-20 Индонезия.

Очаква се финансовите лидери на Г-20 да изразят подкрепа за осигуряване на навременен достъп до ваксини срещу Covid-19, терапевтични средства, диагностика и други медицински консумативи за страни с ниски и средни доходи, показва още проектокомюникето.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна