Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla изтегля от китайския пазар над 26 хил. електромобила Model 3 и Model Y заради софтуерен проблем

Tesla Inc. изтегля 12 003 от своите електрически превозни средства Model 3 и 14 044 от Model Y, произведени и разпространявани в Китай, съобщи в петък Държавната администрация за пазарно регулиране (SAMR) на азиатската държава.

SAMR обясни, че превозните средства са били изтеглени поради проблем със софтуера, който кара клапите да остават отворени за повече от необходимото и компресорът на термопомпата спира да работи. Подобен проблем може да доведе до проблеми с отоплението и следователно до размразяването.

Китайската администрация добави, че заводът "Гигафабрика 3" (Gigafactory 3), известен също като "Гига Шанхай" (Giga Shanghai), ще се справи с проблема и ще направи ъпгрейт на софтуера.

Ден по-рано пък Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) съобщи, че е започнала предварително разследване на производителя на електромобили "Тесла" (Tesla) във връзка с докладван проблем със спирачната система, който е засегнал 416 000 превозни средства на компанията.

Снощи акциите на Tesla поевтиняха с над 5%, докато на днешната извънборсова търговия те поскъпват с 1,25%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна