Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на втечнен природен газ от Катар намалява поради технически проблеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Износът на втечнен природен газ (LNG) от катарската фабрика за втечняване Laffan е бил по-нисък през последните няколко дни, тъй като един от влаковете на съоръжението е бил спрян, посочиха за Ройтерс три източника от газовата индустрия.

Данните от анализаторската компания Refinitiv за дневните потоци за износ на втечнен природен газ показват, че натоварването е намаляло през последната седмица, посочи Олумид Аджайи, старши анализатор на пазарите за втечнен газ.

Двама от източниците казаха, че влак 6 в съоръжението е спрян поради непланирана поддръжка, без да добавят подробности за причината за неговото спиране.

Очаква се това прекъсване да продължи до началото на март, каза друг източник.

Производството от мегавлака "Влак 6" стартира през ноември 2010 г. Той има капацитет от 7,8 милиона тона втечнен природен газ годишно.

Неотдавна САЩ се обърнаха към Катар, един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, с молба да пренасочи доставките на втечнен газ към Европа, в случай че Русия атакува Украйна, а Вашингтон наложат санкции на Москва.

По-голямата част от експортни катарски обеми са ангажирани чрез дългосрочни договори предимно за азиатски купувачи, но също така страната изпраща товари и до Европа.

Компанията Qatar Energy планира да увеличи производството на втечнен природен газ с 40% с проекта за разширяване на северното си находище, който се очаква да влезе в експлоатация до 2026 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна