Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През миналата година лондонското летище "Хийтроу" е с най-малък брой пътници от 1972 г.

Летище "Хийтроу"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондонското летище "Хийтроу" (Heathrow) обяви в сряда, че през миналата 2021 г. година броят на пътниците е спаднал до 19,4 милиона заради ограниченията за пътуване с оглед на коронавирусната пандемия. Това е най-малкият брой пътници преминали през водещото летище от 1972 г насам.

Най-голямото британско летище, което регистрира загуба преди облагане с данъци от 1,79 милиарда паунда (около 2,43 милиарда долара) за 2021 г., също така посочи, че броят на пътниците в момента изостава с 23% от прогнозите, но въпреки това очаква силно лято за изходящия туризъм.

"Хийтроу" очаква да постигне целта си от 45,5 милиона пътници през тази година.

"Сега търсенето започва да се възстановява и ние работим в тясно сътрудничество с авиокомпаниите, за да разширим операциите си и да отворим отново Терминал 4 за летния пик на пътуванията", отбеляза главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей, предаде Ройтерс.

Докато търсенето на изходящ туризъм е било засилено от премахването на Covid ограниченията във Великобритания, входящият туризъм и бизнес пътуванията остават потиснати поради тестването срещу коронавирус в другите държави, отбеляза "Хийтроу".

Летището не очаква пътуванията да се завърнат към нивата отпреди пандемията, докато не бъдат премахнати всички ограничения и пътниците не са сигурни, че тези ограничения няма да бъдат наложени отново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна