Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар: Почти е невъзможна замяната в Европа на руския природен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-големите износители на втечнен природен газ - Катар, може да отклони само 10-15 процента от договорите си за втечнен природен газ към други дестинации, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби на фона на ескалацията на руско-украинската криза, добавяйки, че замяната на доставките на руски газ за Европа в краткосрочен план е "почти невъзможно".

Енергийните пазари реагираха, след като руският президент Владимир Путин призна два отцепнически региона в Източна Украйна и нареди изпращането на "мироопазващи" руски войски в тях. Петролът във вторник скочи до нов 7-годишен връх от близо 100 долара за барел, а европейските цени на природния газа скочиха с над 15% от вчера насам към 85 евро за мегаватчас с оглед и на новината, че Германия спира сертифицирането на руския газопровод "Северен поток 2".

"Мисля, че Русия осигурява около 30-40% от доставките на природен газ за Европа. Няма нито една държава, която може да замени този обем, няма капацитет да направи това чрез втечнен природен газ", отбеляза Ал Кааби на газова конференция в Доха във вторник, предаде Ройтерс.

"Повечето доставки на втечнен природен газ (LNG) са обвързани с дългосрочни договори и дестинации, които са много ясни. Така че бързото замяна на газ в такъв обем е почти невъзможно“, отбеляза катарският министър.

В случая на Катар само до 15 процента от договорите за втечнен природен газ могат да бъдат пренасочени, добави той.

От няколко седмици, докато кризата между Русия и Украйна назряваше, САЩ и ЕС разговаряха с енергийните компании и големите производители на газ в световен мащаб за потенциала за големи доставки на природен газ за Европа в случай, че руските доставки бъдат прекъснати при ескалация на украинската криза.

Говори се, че в тези разговорите дори са участвали големи вносители на втечнен природен газ в Азия – включително Япония, Южна Корея, Индия и дори Китай – за потенциално изпращане на част от техните доставки на газ в Европа, в случай че кризата между Русия и Украйна ескалира в конфликт.

В светлината на последната ескалация ЕС, Обединеното кралство и САЩ обявиха първа фаза на санкции срещу Русия, които обаче на този етап не изглеждат толкова строги, за да повлияят на руския енергиен износ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени