Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт стартира със спад от близо 2%

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха с понижения от близо 2 на сто, следвайки спада на борсите в Азия и Европа, след като руската военна операция в Украйна кара инвеститорите да избягват по-рисковите активи и да купуват държавни облигации и злато с оглед на статута им на "инвестиции убежище".

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 750 пункта (спад с 2,3%), широкият фондов индекс S&P500 - с 1,9% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,7%, задълбочавайки техния спад от вчера съответно с 1,4%, с 1,8% и с 2,6 на сто.

С днешният си спад за пета поредна сесия на търговия индексът Nasdaq е на път да навлезе в т.нар. "мечи пазар" (пазар на трайно падащи цени), тъй като технологичният индекс е вече с повече от 20% под неговия рекорден връх, достигнат през ноември 2021 г.

Графика на индекса Nasdaq100


Индексът DJIA пък е вече с повече от 10% под него исторически връх от 4-ти януари, което е технически сигнал за индекса на сините чипове, че навлиза в низходяща корекция на своето дългосрочно възходящо движение.

Графика на индекса DJIA

Индексът S&P500 вече се намира в низходяща корекция, след като по-рано тзи седмица и той падна с над 10% от рекордното си януарско ниво.

Трябва обаче да се има предвид, че навлизането в корекция или в "мечи пазар" се потвърждава, когато индексите приключат търговията за деня съответно с поне 10% и 20% под техните рекордни нива на затваряне.

Инвеститорите на Уолстрийт са притеснени от очаквания втори кръг от западни санкции спрямо Москва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени