Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес нагласите в ЕС и в България през февруари

Влошаване на нагласите на потребителите за пети пореден месец

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобриха през февруари за пръв път от четири месеца насам, отскачайки от 9-месечното дъно, достигнато в началото на 2022 г., благодарение на нарастване на доверието в сферата на услугите, търговията на дребно и строителството при стабилизация на нагласите в индустриалния сектор. Потребителските нагласи обаче се влошават за пети пореден месец.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в петък.

За България ЕК също отчита подобрение икономическите, но влошаване на нагласите на потребителите, потвърждавайки тенденцията в целия Европейския съюз.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, се повиши през февруари до 112,8 пункта от 111,6 пункта през януари, докато съответният индекс за еврозоната нарасна до 114,0 от 112,7 пункта месец по-рано. Това представлява първо подобрение на икономическите нагласи от ноември 2021 г., след като през януари бяха достигнати най-ниски нива на икономическото доверие от май 2021 г. насам.

Индекси на икономическо доверие и на очакванията за трудовата заетост в ЕС


Подобряването на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната е в резултат на солидно нарастване на доверието в сферата на услугите, търговията на дребно и строителство при слабо подобрение в индустрията.

Индексът на потребителското доверие обаче се понижи за пети пореден месец (трайно понижение от октомври 2021 г.), съответно за еврозоната до -8,8 от -8,5 пункта през януари и за целия ЕС до -10,2 от -10,0 пункта, като това са най-ниските нива на потребителските нагласи от март 2021 г. насам.

В същото време индексът на икономическите нагласи на ЕК за България се подобри през февруари за трети пореден месец, достигайки 101,7 пункта спрямо 100,8 пункта през януари, достигайки най-високото ниво от юли 2021 г.

Подобно на целия ЕС в България има подобрение на доверието в сферата на услугите и при търговията на дребно, но и отскок на доверието в индустриалната сфера, докато се отчита влошаване единствено в строителството.

Индексът на потребителското доверие в България следваща общата тенденция в ЕС, като се влошава през февруари до -19,9 пункта от -18,4 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от ноември 2021 г.

Индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, бележи солидно повишение през февруари, както в рамките на целия ЕС до рекорден връх от 115,8 пункта спрямо 113,4 пункта през януари, така и в еврозоната до най-високо ниво от май 2000 г. насам от 116,2 пункта спрямо 113,6 пункта месец по-рано.

За България обаче индексът на заетостта се понижава през февруари за пръв път от четири месеца насам, достигайки 109,7 спрямо 111,2 пункта през януари.

Проучването на ЕК също така показа, че очакванията за продажните цени във всички изследвани бизнес сектори през следващите три месеца продължават да се повишават, като ценовите очаквания за индустрията, услугите и търговията на дребно достигат през февруари рекордни нива, а в строителството - най-високи нива от 1990 г. насам.

Очакванията за потребителските цени за следващите дванадесет месеца пък се понижиха за трети път през последните четири месеца, но все още са на изключително високо ниво.

Новият показател за икономическа несигурност на Европейската комисия пък се понижи в ЕС през февруари за пръв път от 6 месеца насам до 15,1 пункта от 17,1 пункта месец по-рано, а в рамките на еврозоната спадна до 15,7 от 17,7 пункта през януари, влошавайки се за втори пореден месец.

Показателят за икономическа несигурност в България също се понижи през февруари, достигайки 11,1 пункта спрямо 12,2 пункта в началото на 2022 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени