Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Съвети за начинаещи: Как да изберем металдетектори за злато?

2
Снимка: ishop.bg

Преди да започнете да се занимавате с използването на такъв вид техника, има някои основни неща, с които е хубаво да се запознаете. На първо място, трябва да сте наясно със законите на Република България, относно изкопаването и продажбата на реликви и ценни артефакти. Важно е видовете металдетектори за злато, които използвате, да са регистрирани и задължително да декларирате всичко, което намерите.

Има специално създадени модели за откриване на такъв вид метали. Тези детектори имат функцията да различават обикновените метали от златото. Уредът може да открива монети, бижута, златни артефакти, общо взето всякакви видове съкровища.

Важни параметри на металотърсачи за злато

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате такъв уред:

  • Обърнете внимание на размера

Не забравяйте, че през по-голямата част от времето тази техника ще стои на ръката ви. Така че, колкото по-лек модел изберете, толкова по-добре.

  • Големината на сондата.

Тя трябва да е съобразена с вида на предметите, които ще търсите, и мястото, на което ще изследвате. Колкото е по-голяма сондата на металдетектора, толкова и обсегът ѝ ще е по-голям. Изберете нещо средно като големина, за да не напряга ръката, с която ще го държите.

  • Честоти

За търсенето на злато или монети заложете на металдетектор с висока честота. За начинаещите „иманяри“ използването на детектори с ниски честоти е често предпочитано, понеже те намират по-големи предмети на голяма площ и дълбочина.

  • Сигнал

Важен момент при избирането на металдетектор е и комуникацията между него и вас. Старите модели издават различен звук при улавянето на различни метали и вие сами трябва да ги разпознавате кой за какво е. Новите модели детектори са снабдени с дисплей, като така дават по-подробна информация за обекта, който са засекли. Следователно, ако сте начинаещ в този вид дейност, изберете този с дисплея. В комплект с аудио слушалки ще можете и да чувате дори най-лекия писък на уреда.

  • Издръжлива батерия

За по-голяма сигурност и удовлетвореност от металдетектора търсете модел, който има презареждаща се батерия.

Всичко това е важно и не трябва да се подценява като характеристика.

Къде да търсим съкровища?

Такъв вид предмети като злато и монети могат да се намерят на всевъзможни места. Плажните ивици са един своеобразен ковчежник на различни загубени предмети от летуващите. За повече приключенски преживявания може да проучите къде в България има местности с богата архитектурна и историческа наситеност и да започнете от там. Според екипа на iShop за всякакъв вид техника, като металдетектори и други аксесоари за намиране на злато и различни ценни предмети, можете да погледнете в онлайн магазините и сайтовете. Там ще откриете качествени уреди директно от производител нови и втора употреба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна