Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ е готова да предприеме всичко необходимо, за да осигури стабилност

Централната банка следи внимателно ситуацията в Украйна

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е готова да направи всичко необходимо, за да "осигури стабилност на цените и финансова стабилност в еврозоната" на фона на ситуацията с Украйна, заяви в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

"ЕЦБ е готова да предприеме всички необходими действия в рамките на своите отговорности, за да гарантира стабилност на цените и финансова стабилност в еврозоната“, заяви тя на пресконференция.

ЕЦБ "следи отблизо развиващата се ситуация в Украйна" и ще оцени въздействието й върху икономическите перспективи преди следващото редовно заседание на 10 март, посочи тя и подчерта, че банката "ще гарантира спокойни условия за ликвидност и достъп на гражданите до пари в брой".

Лагард потвърди, че ЕЦБ ще приложи санкциите срещу Русия, определени от ЕС и европейските правителства, като отново подчерта, че банката е готова да "предприеме всички необходими действия", за да осигури стабилност на цените и финансова стабилност в еврозоната.

Макар че е твърде рано да се съди за цялостното икономическо въздействие от инвазията на Русия в Украйна, вече е ясно, че постоянната несигурност вероятно ще попречи на инвестициите и потреблението и ще попречи на растежа, отбеляза Лагард пред журналисти след среща с финансовите министри от еврозоната в Париж.

Инфлацията вероятно ще бъде допълнително засилена от нарастващите разходи за енергия, добави шефът на ЕЦБ

По-рано днес агенция Ройтерс съобщи, че главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн е заявил снощи на своите колеги, че конфликтът в Украйна може да намали икономическото производство на еврозоната с 0,3-0,4% през тази година. Той също е отбелязал, че ще има значително увеличение на инфлационните прогнози за 2022 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна