Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиджи ди Майо: Русия е отстранена от Съвета на Европа

Съвет на Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е отстранена от Съвета на Европа заради нахлуването й в Украйна, заяви в петък италианският външен министър Луиджи Ди Майо, цитиран от Ройтерс.

Съветът на Европа е създаден след Втората световна война и представлява политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. "Голяма Европа" – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция.

Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В организацията членуват 47 държави с 800 милиона души население и тя е напълно самостоятелен орган, съществуващ отделно от Европейския съюз и ЕС. За разлика от Европейският съвет или Съветът на Европейския съюз, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони.

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа, чийто председател е Италия, взе решение да изключи Руската федерация от членството си“, посочи Ди Майо в изявление.

"Италия смята това за необходима мярка в светлината на неприемливата военна агресия на Русия срещу Украйна, която представлява сериозно нарушение на международното право“, добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна