Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнацио Касис: Неутрална Швейцария е готова да замрази руски активи

Игнацио Касис, президент на Швейцария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви в неделя вечерта, че "много вероятно" неутрална Швейцария да последва Европейския съюз (ЕС) в понеделник при налагането на санкции на Русия и да замрази руски активи в алпийската държава, предаде Ройтерс.

Касис, интервюиран по френско езиковата швейцарска обществена телевизия RTS, посочи че седемчленният Федерален съвет ще се събере в понеделник и ще прегледа препоръките на министерствата на финансите и на икономиката.

На въпрос дали Швейцария – голям финансов център и център за търговия със стоки – ще последва ЕС в замразяването на руски активи, той отговори:

"Много вероятно е правителството да реши да направи това в понеделник, но не мога да предвидя решения, които все още не са взети".

Касис също така отбеляза, че неутралитетът на Швейцария трябва да бъде запазен и е готов да предложи своите добри услуги за дипломация за постигане на примирие, ако преговорите между украински и руски официални лица на границата с Беларус не успеят.

"Това обаче не ни пречи да наричаме нещата с истинските им имена", заяви швейцарският президент.

Швейцария извървя криволичещия път между показването на солидарност със Запада и запазването на традиционния си неутралитет, който според правителството може да я направи потенциален посредник, отбелязва Ройтерс. Но страната е изправена пред нарастващ натиск да застане на страната на Запада срещу Москва и да приеме наказателните санкции, предприети от Европейския съюз. Правителството досега посочи само, че няма да позволи на Швейцария да бъде използвана като платформа за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Игансиос Касис каза също така, че украинците, бягащи от конфликта, ще бъдат добре дошли "за временен период, който се надяваме да бъде възможно най-кратък".

И министърът на правосъдието Карин Келер-Сутер заяви, че Швейцария е готова да приеме тези, които се нуждаят от защита, както и да подкрепи засегнатите съседни страни. "Няма да оставим хората в беда", каза тя.

През миналата седмица швейцарското правителство промени т.нар. си "списъка си за наблюдение", за да включи 363 лица и четири компании, които ЕС е включил в списъка си със санкции спрямо Москва.

Ройтерс цитира данни на Швейцарската национална банка, поред които руснаците са държали близо 10,4 милиарда швейцарски франка (около 11,24 милиарда долара) в Швейцария през 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна