Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е българският генерал, разследван за шпионаж в полза на Русия

Снимка: БГНЕС
България гони още двама руски дипломати заради данни за шпионаж, обяви Минстерството на външните работи.
Разследването е започнало по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“, че от 2016 г.  до настоящия момент български генерал от резерва е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в полза на Русия. По неофициална информация става дума за о.р. генерал Валентин Цанков, а руският дипломат е съветник в политическата секция на посолството на Руската федерация в София.

Установено е,  че Цанков е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. В тези си качества е имал достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Събирал е основно класифицирана информация, отнасяща се до вътрешнополитически въпроси на Република България и я е предавал на руския дипломат. Това ставало на конспиративни срещи. Използвали са се преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията, съобщават от прокуратурата. 

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин. В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Валентин Цанков е в в ареста за 72 часа.

За акцията съобщи рано тази сутрин главният прокурор Иван Гешев. С туит в профила си в "Туитър" той поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за нея. "Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи" написа Гешев.

В контекста на тази реформа бяха и коментарите в Народното събрание - на Хамид Хамид от ДПС и на Атанас Атанасов от ДБ.

Това е трето досъдебно производство за шпионаж в полза на Русия, а руският дипломат- седмият, уличен за това само в рамките на последните две години.

Съгласно установения ред главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая министъра на външните работи Теодора Генчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна