Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 специалисти участваха в 30 епизода на информационния подкаст "Covid Ваксините"

Проф. Тодор Кантарджиев: С ваксинирани и преболедували може би постигнахме колективен имунитет

Топ епидемиологът, имунолог и микробиолог е гост в последния епизод на подкаста

9
Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Личен архив

В последния епизод на подкаста на БНР "Covid Ваксините" даваме отново думата на изтъкнатия епидемиолог, имунолог и микробиолог,  учен с международно признание, бивш член на Националния оперативен щаб /НОЩ/. С него правим равносметка на постигнатото от страната ни в управлението на пандемията и какви ще са правилните ходове за опазването на общественото здраве в бъдеще.

Първият епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините започнахме с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров през лятото на 2021 година в разгара на пандемията. Целта за реализацията на този изцяло информационен подкаст за ваксините срещу COVID-19, с автор дългогодишният здравен журналист Гергана Хрисчева, беше да подпомогне темповете на ваксинация у нас.

Но на първо място да дава постоянно най-новата и научно доказана информация за пандемията, за болестта Covid-19, за ефикасността и характеристиките на утвърдените в ЕС ваксини, за новите лекарства и ваксини, за протоколите за лечение на пациентите, за това как се справят другите държави по света, както и за психичните измерения на това, което ни сполетя преди малко повече от две години.

В разговорите участваха експерти и лекари от най-големите и утвърдени здравни заведения у нас, много от тях на първа линия в битката с коронавируса от водещите болници у нас като "Света Анна", "Пирогов", "Александровска болница", "Свети Иван Рилски", болница "Цариза Йоанна-ИСУЛ", "Софиямед", болница "Лозенец", Националната кардиологична болница и други. Гости бяха и главният дръжавен здравен инспектор, както и българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Подкастът на БНР COVID ваксините спечели в края на 2021 година престижната награда на в категория "Радио" на 12- те годишни награди "Даниела Сеизова - В името на живота", организирани от Федерация "Български пациентски форум".

Гост в епизод 30 на подкаста е проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Алами/Ройтерс

"Въпреки, че войната е водещата тема, трябва да знаем, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава.

Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град.

Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата", съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при "Омикрон" е 8-12%, а при BA 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%.

Това сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ и т.нар. вариант на "Омикрон" - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вариант протича и доста по-леко. 

Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен", заяви проф. Кантарджиев. И допълни:

"Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го болеуват при "Омикрон" варианта.

Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта варианат и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни", обобщи  проф. Кантарджиев.

Снимка: Радио Видин

Спред епидемилога тъжен факт е, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. Пет пъти повече бустерни дози от първи дози, уточни той.

По думите му ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента:

"Да не допускаме грешката от миналото лято, затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят.

Има много малка вероятност от нова мутация на "Омикрон" в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на "Омикрон".

"При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет ", обобщи в заключение проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Слушайте епизода тук:

Или тук:

   

От разговора ще научите:

✅ Войната в Украйна ли измести пандемията или тя си отива по естесвен път

✅ Актуални данни за зоните на заболеваемост

✅ Какъв е натискът върху болниците в страната и броя заети интензивни легла

✅ Каква е заболеваемостта от варианта "Омикрон" в момента и какъв процент са заразените с мутацията на "Омикрон"- БА.2

✅ Може ли да има нови мутации есента

✅ Какво лято ни очаква

✅ Само бустерни дози ли се поставят вече и защо няма наплив за желаещи за първа доза

✅ Кои хора да се ваксинират през есента

✅ Защо у нас не сработи нито една информационна кампания

✅ Защо хората не се стреснаха от високата смъртност и не се ваксинираха

✅ Много малък процент са изявените антиваксъри, а 50 на сто от българите са от групата на т.нар. "изчакващи"

✅ Постигнахме ли вече колективен имунитет

✅ На какво ни научи пандемията

Професор д-р Тодор Кантарджиев завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. Има три специалности: Микробиология, Клинична имунология и Епидемиология на инфекциозните болести. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. на тема "Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България".


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

В Apple Podcasts през iTunes
Във Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени