Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на ирански петрол се увеличава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обемът на износа на суров петрол в Иран надхвърли 1,5 милиона барела на ден. За това съобщи генералният директор на Организацията за пристанища и корабоплаване към иранското правителство Али Акбар Сафайи пред информационната агенция Mehr.

"Благодарение на много успешните посещения на президента в страните от региона и на последвалия пробив в дипломацията отбелязваме добър ръст на вноса и износа. На пристанището в Бушер увеличението е 22% в сравнение с миналата година. Що се отнася до петрола, износът му надхвърли 1,5 милиона барела на ден", каза Сафайи. Преди да бъде наложен последният голям пакет от санкции срещу Иран през 2018 г., страната изнасяше около 2,5 млн. барела дневно. В условията на ограниченията тази квота беше намаляла до 700 000 барела дневно.

Mehr също така отбелязва, че ръководителят на иранското министерство на петрола Джавад Уджи по-рано е заявил, че Техеран няма намерение да чака резултата от преговорите във Виена, където се обсъжда възстановяването на ядреното споразумение с Иран и отмяната на санкциите. Според него инвестиционните договори за разработване на ирански нефтени и газови находища с местни и чуждестранни компании вече са почти финализирани. Общата сума на тези споразумения е за над 4,5 млрд. долара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна