Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският финансов министър: Следващият кръг санкции срещу Русия ще засегне още олигарси

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващият кръг от санкции на Г-7 срещу Русия заради инвазията й в Украйна трябва да засегне още по-силно олигарсите, които забогатяха при управлението на президента Владимир Путин, заяви германският министър на финансите, цитиран от АФП.

"Работим по допълнителни санкции", заяви Кристиан Линднер пред германската телевизия ARD. "Особено съм загрижен за това да бъдат засегнати най-много руски олигарси", каза той.

В петък страните от Г-7 обявиха плановете си за нов кръг от "строги санкции" срещу Москва, като призоваха Русия да спре атаките си в близост до атомни електроцентрали.

Понастоящем Германия е ротационен председател на Г-7.

"Онези, които се възползваха от Путин и откраднаха богатството на руския народ, включително чрез корупция, не могат да се радват на просперитета си в нашите западни демокрации", заяви Линднер.

Русия вече се сблъсква с вълна от санкции, предназначени да я изолират от международната финансова система.

Съединените щати и Обединеното кралство добавиха още руски олигарси към черния списък на бизнесмени, свързани с Кремъл, който вече са обект на санкции от страна на Европейския съюз.

Същия ден Франция съобщи, че е конфискувала на Френската ривиера суперяхта, собственост на руския петролен цар Игор Сечин.

Италия обяви, че е замразила активи на руски олигарси, включително луксозни яхти и имоти, на стойност около 140 млн. евро.

Путин коментира икономическите мерки, предприети срещу Русия така: "Санкциите срещу Русия приличат на обявяване на война. Но слава Богу, все още не сме стигнали до този момент".

Линднер, запитан за опасността от ядрен конфликт между Русия и Украйна днес отговори: "Не е възможно да се стигне до ядрен конфликт: "Искаме да уверим хората, че федералното правителство прави всичко по силите си, за да предотврати такъв ужасен, ужасен сценарий за нашата страна”.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна