Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Бежанците от Украйна вече надхвърлят 1,7 милиона

Бежанци на полско-украинската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на хората, избягали от въоръжения конфликт между Украйна и Русия в посока на страните от Европейски съюз, достигна 1,7 милиона, разкри в понеделник Върховният комисариат на ООН за бежанците, като по-голямата част от бягащото население се състои от жени и деца, съобщава Ройтерс.

Само Полша, която има най-голямата украинска общност в Централна Европа, вече е приела повече от 1 милион украински бежанци от началото на конфликта на 24 февруари, според данни на ООН към късно вечерта в неделя.

"Това са милион човешки трагедии, милион хора, прогонени от домовете си от войната“, написа в "Туитър" късно в неделя полската гранична служба.

Общо 1 735 068 цивилни - предимно жени и деца, тъй като украинските мъже остават в страната си, за да се бият, са преминали досега границите със страните от Централна и Източна Европа, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Според върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел, ако бомбардировките на Русия срещу Украйна продължат, в Европейският съюз могат да влязат до 5 милиона украински бежанци.

Някои украинци вече са минали през Централна Европа, насочвайки се към Западна Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна