Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупреждават банките да бъдат нащрек за евентуално избягване на санкциите срещу Русия

Снимка: home.treasury.gov

Министерството на финансите на САЩ предупреждава американските банки и финансови институции да бъдат нащрек за опити на руски държавни представители и олигарси да избегнат наложените санкции, включително чрез транзакции с криптовалути. Банките и останалите финансови институции трябва да се опитват да предотврати усилията за заобикаляне на мерките, наложени на Москва за нейното нахлуване в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) на Министерството на финансите на САЩ изпрати в понеделник уточнения до американските финансови институции, в които съветва за допълнителна "бдителност" по отношение на потенциалната дейност за избягване на санкциите и предложи насоки за т.нар. "червени знамена" при забелязване на подобни ходове.

Съобщението на FinCEN следва тежките санкции, наложени от САЩ и техните съюзници на ключови руски финансови институции, олигарси и членове на техните семейства, както и на Руската централна банка и на редица руски държавни предприятия.

Предупреждението идва на фона на опасенията, че някои руски организации и физически лица могат да се опитат да използват криптовалути, за да избегнат санкциите, наложени от САЩ и Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна