Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обмисля мащабни продажби на общи облигации за финансиране на разходи за енергия и отбрана

Европейският съюз ще разкрие план още тази седмица за съвместно издаване на облигации в потенциално огромен мащаб за финансиране на разходите за енергия и отбрана, тъй като единният блок се мъчи да се справи с негативните последици от руската инвазия в Украйна.

Предложението може да бъде представено, след като лидерите на ЕС проведат спешна среща на върха във Версай, Франция, на 10-11 март, съобщава агенция Блумбърг, цитирай неназовни официални лица, запознати с подготовката.

Европейските управляващи все още работят върху детайлите как да бъдат осъществени продажбите на еврооблигации и за каква сума става въпрос, посочва Блумбърг.

Извънредните мерки идват само година, след като ЕС стартира съвместен пакет за устойчивост и справяне с пандемична криза на обща стойност 1,8 трлн. евро.

"Трябва да намерим нови инструменти за справяне с новите проблеми, които тази криза повдига пред нас“, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в понеделник вечерта пред депутатите в Страсбург, Франция. Той добави, че смята, че лидерите на ЕС ще дадат политически насоки за по-нататъшни действия на срещата на върха.

Говорител на комисията отказа да коментира подробностите, но каза, че служителите продължават да следят ситуацията и са готови да реагират на променящите се обстоятелства.

Планът ще включва Европейската комисия да емитира еврооблигации и след това да насочва постъпленията към държавите членки под формата на концесионни заеми за финансиране на разходите в областта на енергетиката и отбраната, съобщава Блумбърг, цитирайки свои европейски изтончници, които обаче не поискаха да бъдат идентифицирани, тъй като тези планове все още се разработват.

Една от възможностите е това да се структурира като програмата SURE на блока, казаха някои от официалните лица, като се позоваха на схемата, използвана за финансиране на инициативи за подкрепа на заетостта по време на коронавирусната пандемия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна