Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ: Москва и Киев изглеждат съгласни да разговорят за ядрената безопасност на украинските АЕЦ

Рафаел Гроси. МААЕ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посочи в четвъртък, че институцията е успяла да създаде пряк диалог между Русия и Украйна по въпроса за ядрената безопасност на фона на конфликта между двете страни, предаде Ройтерс.

След срещите си с външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба на форума за дипломация в Анталия Гроси каза:

"Имахме срещи, добри срещи, не лесни, но сериозни, относно същността на нещата, които възнамеряваме да направим".

Той добави, че и двамата дипломати са дали съгласието си за преговори за ядрената безопасност.

По-рано тази седмица посланикът на Москва в МААЕ Михаил Улянов изрази подкрепата на страната си за тристранна среща между Русия, Украйна и агенцията.

Междувременно агенция Интерфакс съобщи, че руското министерство на отбраната е заявило в четвъртък, че се е съгласило да разреши на украински ремонтен екип достъп до електропроводите в района около атомната електроцентрала в Чернобил. Агенция обаче не предостави повече подробности.

Надзорния орган на ООН за ядрена енергия заяви по-рано, че в резултат на руската инвазия в Украйна комуникациите с Чернобил и друга атомна електроцентрала в Запорожие са се влошили и ситуацията е тревожна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени