Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще предложи ценова отстъпка за горивата, за да смекчи покачващите се цени

Жан Кастекс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще въведе отстъпка от 0,15 евро на литър транспортно гориво, за да помогне на шофьорите да се справят с растящите цени, заяви премиерът Жан Кастекс в интервю за всекидневника Le Parisien.

Мярката, която ще се прилага за четири месеца от 1-ви април, се очаква да струва на правителството малко над 2 милиарда евро, каза той.

Цените на бензина и дизела на дребно скочиха до рекордно високи нива в много страни по света тази седмица, тъй като руската инвазия в Украйна увеличи допълнително напрежението на пазара, което вече беше факт, след като икономиките започнаха да се възстановяват от коронавирусната пандемия.

В интервюто, публикувано в събота, Кастекс каза, че отстъпката ще обхване домакинствата, както и транспортните камиони и фермерите.

Мярката, която според него дистрибуторите на горива трябва да подсилят със собствените си усилия за намаляване на цените на дребно, ще спести на всеки един шофьор 9 евро за 60-литров резервоар, добави френският премиер.

Преди това френският президент Еманюел Макрон каза, че правителството му вече е харчило 20 милиарда евро годишно, за да намали разходите за бензин и електроенергия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна