Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-13 март 2022

Българският отбор
Снимка: Пирин Галов

Пирин Галов победи в планинския ултрамаратон в Тарагона, Испания. Трасето е дълго 328 км и включва 8700 м изкачване. 48-годишният българин финишира след около 2 денонощия или 49 часа и 45 минути. След финала той разказа пред БНР, че най-много го е затруднила настилката в голяма част от трасето - освен през планините на Каталуния, то е минавало през много села с асфалтирани или бетонирани улички и пътеки. На старта са застанали 67 ултрабегачи на свръхдълги състезания, сред които някои от най-силните в света.
Това е първото състезание от този вид в Испания - 200 мили, и е най-дългият ултрамаратон там. Затова интересът от страна на местните бегачи, особено в Тарагона, които са на високо ниво, е бил голям, разказа Пирин Галов.
Дори рекордьорът Килиан Жорнет е следил надпреварата, а в бегаческите групи у нас беше разпространена извадка от чат в интернет, в който Килиан нахъсва българина.

Пирин Галов на Pirin Ultra
Испански медии съобщават, че от самото начало времето не е улеснявало бегачите, а мократа и студена нощ след старта е довела до първите отпаднали. Пирин Галов и още двама силни бегачи веднага са спечелили преднина, а след 130-ия км, след кратка почивка, българинът е повел в надпреварата.

У нас
Състезателният сезон в катеренето започна с Държавното първенство в дисциплината боулдър, което се проведе във Велико Търново в края на миналата седмица. Рекорден брой участници - 170 от 10 клуба, премериха сили в 7 възрастови групи за деца, юноши и девойки от 5 до 19 години. В класирането по медали начело е отборът на КСКЕС "Алтиус", София - с 8 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала, следвани от отбора на КА "НСА", КЕС "Селт", Казанлък и КССК "Варнаклайминг", а състезатели от още 4 клуба също успяха да спечелят медали.

По света
Американски катерач загина в Патагония. След успешно изкачване на Фиц Рой на 22 февруари, 26-годишният Джон Болт (John Bolte) е бил ударен от каменопад и е починал на място. 

Джон Болт
Американецът и неговият сънародник - Адам Мартос, са осъществили изкачването по линията “Afanassieff” (5.10, 30˚, 1500 м) по Северозападния ръб, с един бивак на върха. Слезли са по съседната линия, наречена Франко-Аржентина. Първата част от многочасовото спускане на рапели е минала гладко, но след това двамата са чули тътена на падащите камъни и макар бързо да са се свили към скалата, Джон Болт е бил удраен. Партньорът му се е спуснал до ледника сред продължаващ каменопад, а след това и до Базовия лагер.

Симон Гитл
Симон Гитл направи първия траверс на Rosengarten skyline в Доломитите, изкачвайки всички основни върхове на масива, намиращ се в Северна Италия. 38-годишният южнотиролец е осъществил траверса сам.
Първоначалният план е бил това да стане в свръзка с партньорите му Egon Resch и Daniel Haböck, но след първия бивак Resch е бил ударен от каменопад и опитът е бил прекратен. Дни по-късно Гитл се е завърнал и е направил за 3 дни 17-километровия траверс сам, с 2 бивака, в посока от юг на север. Предизвикателството е включвало също 5000 м денивелация, никакъв депозит (складиран предварително инвентар) и непознат за алпиниста терен, без никакво човешко присъствие в цялата планина - нещо, което Гитл казва, че е търсел. А най-голямата трудност се оказало голямото количество сняг.

Траверсът
Симон Гитл е известен със соловите си изкачвания. Той беше гост на Банско филм фест през 2019 г. Интервю с него можете да чуете тук.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна