Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецесията става все по-вероятна, има риск от стагфлация

Срив на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през март

Брутален ръст на инфлационните очаквания

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се сринаха рязко през март, тъй като войната в Украйна и санкциите срещу Русия значително влошават икономическите перспективи, показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се влоши рязко през март с цели 9,36 пункта до -39,3 пункта. Това е най-драстичният спад в очакванията от началото на проучването през декември 1991 г.

За сравнение, индикаторът отбеляза спад от 58,2 пункта в началото на пандемията от Covid-19 през март 2020 г., посочва институтът Zew.

"Рецесията става все по-вероятна. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия значително влошават икономическите перспективи за Германия", коментира президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

"Сривът на икономическите очаквания е придружен от екстремно нарастване на инфлационните очаквания. Затова експертите очакват стагфлация през следващите месеци. Влошената перспектива засяга практически всички сектори на германската икономика, но особено енергоемките сектори и финансовия сектор“, допълва Вамбах.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, също се влоши през март, падайки с 13,3 пункта до -21,4 пункта. Анкетираните експертите предполагат, че забавянето на икономическото развитие ще се забележи още през месец март.

Техните очаквания за инфлацията в Германия пък скачат с цели 107,7 пункта до ниво от 70,2 пункта.

Zew индекси на икономическите бъдещи нагласи и на текущите условия


Проучването на института ZEW също така показва, че индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се срива през март с 87,3 пункта до -38,7 пункта.

Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната пък пада с 22,5 пункта до -21,9 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната скочи с 104,6 до 69,5 пункта, като 76,5% от пазарните експерти очакват инфлацията в еврозоната да нарасне през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна