Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законодателни промени ще гарантират медицинска помощ на украински граждани със статут на временна закрила

Министърката на здравеопазването Асена Сербезова
Снимка: БГНЕС

В спешен порядък Министерството на здравеопазването ще обсъди възможните  изменения в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване, за да могат всички украински граждани със статут на временна закрила, лицата с двойно гражданство и българските граждани, които пристигат от Украйна, да получават медицинска помощ в обема и качеството, гарантирани на българските граждани. Това съобщават от МЗ.

Предложенията за законодателни промени бяха обсъдени днес, 15 март, на среща между здравния министър проф. Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов и председателя на Комисията по здравеопазването към Народното събрание доц. Антон Тонев.

Към настоящия момент Министерството на здравеопазването е създало организация за оказване на медицинска помощ при спешни състояния на всички лица, пристигащи от Украйна. Спешната медицинска дейност се извършва от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделния на лечебните заведения, финансирани от държавния бюджет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна