Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайбрек до 10 точки в последните сетове в Големия шлем

Снимка: jccdenver.org

Бордът на Големия шлем (ГСБ) уеднакви последните сетове в четирите водещи надпревари и така най-оспорваните срещи ще завършват с тайбрек по системата на Откритото първенство на Австралия, съобщава Ройтерс. Според новото правило, всеки мач, достигнал до 6:6 гейма в последната част, ще се решава с тайбрек до десет точки и две преднина.

"Ролан Гарос", който започва на 22 май, ще бъде първият турнир с новите правила. Откритото първенство на Франция до момента бе единствената надпревара от големите четири, която не завършваше заключителния сет с тайбрек. Мачовете продължаваха до разлика от два гейма и това предизвикаше невиждани маратони.

"Взехме това решение с цел уеднаквяване на правилата в турнирите от Големия шлем, подобряване на представянето на тенисистите и повишаване на интереса на зрителите. Това е временно правило, чието влияние ще изследваме през цялата година.", съобщават от ГСБ.

До момента всеки турнир от Големия шлем имаше различно правило за последния трети или пети сет. Мелбърн следваше 10-точковия тайбрек, а Откритото първенство на САЩ бе с традиционен до седем и две преднина. От 2019 година насам Уимбълдън използва тайбрек до седем точки, ако резултатът в последния сет стигне до 12:12 гейма. 

Американецът Джон Иснър и французинът Никола Маю направиха най-дългия мач в историята в първия кръг на Уимбълдън през 2010 година. Двамата играха 11 часа и пет минути в рамките на три дни по старите правила, преди Иснър да спечели сета със 70:68.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени