Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е една от страните, които биха могли да действат като гаранти за мир между Киев и Москва

Дмитро Кулеба и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна желае Турция да бъде сред страните, които предлагат гаранции за сигурност на Украйна като част от едно евентуално споразумение с Русия за прекратяване на войната, заяви в четвъртък украинският външен министър Дмитро Кулеба след среща с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, съобщава Ройтерс.

Говорейки на брифинг в западноукраинския град Лвов, Кулеба посочи, че Турция също така помага за установяване на директни преговори между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.

На съвместната пресконференция с Мевлют Чавушоглу, украинският външен министър отбеляза "активната роля" на Турция в посредничеството на мирното споразумение и нейния "голям авторитет и престиж, които осигуряват стабилност в Черноморския регион".

От своя страна Чавушоглу посочи, че "надеждата на Турция за прекратяване на огъня се увеличи още малко" след посещенията му както в Русия, така и в Украйна.

"Има вероятност двамата лидери (Зеленски и Путин) да се срещнат, ако бъде постигнато споразумение по въпросите, които ние виждаме като "сближаване" на позициите".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна