Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимки заблуждават, че в София е имало шествие в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна

Подборка от снимки, разпространявани в социалните мрежи и от информационни сайтове от миналата седмица, е представена като скорошен протест в София в подкрепа на Русия и нейната инвазия в Украйна.

Снимките се публикуват с коментари към тях за митинг в подкрепа на Русия и т.нар. Донецка и Луганска република на български, руски, английски, испански език от потребители във Фейсбук и Туитър.

Твърдение: В София наскоро се е състоял митинг в подкрепа на руската инвазия в Украйна

Фотографиите са споделяни хиляди пъти,

 а част от коментарите са следните:

Aвторът на публикацията във Фейсбук не отговаря на въпросите къде и кога се е състоял предполагаемият митинг.

Снимките, но вече с текст, който пояснява, че са от акция в подкрепа на войната на Русия в Украйна, са публикувани миналата седмица и в сайт на руски език.

Снимките са публикувани и на други езици в социалните мрежи - постове може да бъдат видени тук и тук.

Проверка на БНР установи, че плакатът на снимката по-горе е използван в поредица от шествия в София през 2015 г. под наслов "България - Зона на мира". Използван е и в митинг на 15 февруари 2015 г., както се вижда на скрийншота по-долу от фотосервиза на агенция БГНЕС.

На снимката от февруари 2015 г. ясно се вижда и един от участниците в митинга, който уж е от март 2022 г., който е и облечен със същите дрехи. 

Останалите фотографии, за които се твърди, че са от скорошен протест в подкрепа на Русия, ДНР и ЛНР, са от тазгодишно шествие в София, но по повод 3 март. 

Кадри от шествието може да бъдат видени тук и тук. На тях ясно се вижда, че участниците в митинга от 3 март т.г. са същите като на снимките, представяни за акция в подкрепа на Русия в София.

Скрийншот от запис на шествието на 3 март 2022 г. в ЮтЮб

Заключение

Снимките, представяни за фотографии от протест в подкрепа на руската инвазия в Украйна, са от различни други събития и са представени по МАНИПУЛАТИВЕН начин, за да заблудят читатели и потребители на  социални мрежи. Твърдението, че в София се е състояла подобна акция е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.