Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър на търговията на Русия предлага създаване на кибервойски

Заместник-ръководителят на руското министерство на търговията и индустрията Василий Шпак предложи във вторник създаването на кибервойски в Русия и назначаването на разработчици в тази конкретна област.

"Нямам право да давам съвети на Министерството на отбраната, а като предложение за създаване на кибервойски и създаване на държавна поръчка по отношение на отбраната и сигурността за нашите разработчици в тази област“, каза Шпак на заседание на комисията на Държавната Дума.

Според Шпак службата в кибервойските също може да бъде алтернатива за ИТ експертите да отложат традиционната военна служба.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че Русия може да предприеме кибератаки срещу критична инфраструктура в Съединените щати, като заяви, че Москва "не се занимава с бандитизъм".

Запитан за следващия кръг от преговори между Русия и Украйна, Песков каза, че има "плавен график" и отказа да уточни конкретна дата. Той каза също така, че няма планове руският президент Владимир Путин да се обръща към парламентите на чужди държави относно ситуацията в Украйна, след като украинският президент Владимир Зеленски говори пред редица национални събрания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна