Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При над 50 на сто от хората след безплатните прегледи се установи хронично бъбречно заболяване, посочи проф. Богов

Проф. Борис Богов: Около 30 на сто от прекаралите Covid имат бъбречни усложнения

Тръгнах си с огорчение и нотка носталгия от "Александровска болница"

Проф. Борис Богов
Снимка: Гергана Хрисчева

"Ръководството на "Света Анна" в лицето на д-р Славчо Близнаков ни прие мен и екипът ни много радушно и ми предостави ръководството на част от огромната Клиника по вътрешни болести, като поех отделенията по Нефрология, Гастроентерология и Ендокринология. Не мога да скрия, че макар прокуратурата да не откри нарушения за периодът, в който аз бях директор на "Александровска болница", си тръгнах с огорчение и със силен сантимент и нотка носталгия от лечебното заведение, в което съм градил 40 годишна кариера", каза за БНР проф. Борис Богов, началник на "Клиниката по вътрешни болести" - две в УМБАЛ "Света Анна". 

"8 души екип дойде с мен в УМБАЛ "Света Анна , заедно с помощен персонал и открихме Клиниката по вътрешни болести - 2, като тя е заета на пълен капацитет. Обслужваме лежащо болни на 60 легла, пациенти от цялата страна. Това е на два етажа в крило Запад, като в отделението по Нефрология имаме 20 легла.

болница Света Анна

Избрахме "Света Анна" не само заради коректното отношение, но и заради това, че тя е клинична база на Медицинския университет и така ще може да продължим с нашата обучителна програма със студените и специализантите. Така няма да се прекратим договора си с МУ, където сме преподаватели повече от 30 години. Имаме в момента 3 - ма докторанти и 4 - ма специализанти по клиничната специалност - "Нефрология". От 28 март започва и присъственото обучение при нас, до леглото на болния", посочи пред БНР проф. Богов.

Проф. Богов съобщи, че след преминалите около 60 души по време на безплатните профилактични бъбречни прегледи , при около 60 на сто от хората е установено хронично бъбречно заболяване. Това по думите му се дължи на занемарените прегледи по време на пандемията, ограничения достъп и страха на хората да посещават специалисти.

"Важно е да отбележим, че при тежко прекаран Covid - 19 данните сочат, че 30 на сто от хората се развиват бъбречни усложнения. А тези, които са имали хронично бъбречно заболяване са развили напреднала бъбречна недостатъчност. Вече има нова нозология в Европейската асоциация по бъбречни заболявания - Кован - Ковид- 19 и асоциирана нефропатия.

Пациенти на хемодиализа       Снимката е илюстративна

Тези постковид синдроми се появяват три до 6 месеца след преболедуване. Най-често лабораторните изследвания сочат влошаване на бъбречната функция. Трябва да се проследят показателите на серумния креатинин и изчисляването на гломерулна филтрация, също се прави и ехография на бъбреците - ако сочи дифузни увреждания на бъбреците, значи има проблем", поясни още изтъкнатият нефролог.

Лечението е симптоматично при влошена бъбречна функция, като се обхващат всички усложнения - изявен анемичен синдром, отключване на високо кръвно налягане, нарушения в алкално - киселинно състояние, нарушения в метаболизма. Но е нисък проценът на тези пациенти, които си възвръщат нормалната бъбречна функция, въпреки лечението. А някои от хората, които тежко да прекарали коронавируса, постъпват и на диализно лечение.

Единственият център, който беше регистриран към Европейския бъбречен ден, беше центърът на болница "Света Анна" - тоест нашият клиничен център по нефрология", допълни още проф. Богов.

По думите му отпадането на зеления сертификат на този етап е стъпка в правилната посока.

Цените на клиничните пътеки в нефрологията трябва да се увеличат значително, защото са далеч от нужното остойностяване, допълни нефрологът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна