Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американци взеха златото при спортните двойки

Световните шампиони Алекса Шимека-Ниерим и Брендън Фрейзър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американците Алекса Шимека-Ниерим и Брендън Фрейзър спечелиха титлата при спортните двойки на Световното първенство по фигурно пързаляне във френския град Монпелие.

Ниерим и Фрейзър, шести от зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, завършиха с 221.09 точки. Те получиха най-високи оценки и за двете програми.

Така САЩ взе златото при спортните дуети на шампионат на планетата за първи път от 1979 година насам.

"Мечтаех за този момент толкова много пъти, но това беше дори по-добре", каза Фрейзър, световен шампион за юноши през 2013-а с предишната си партньорка Хейвън Дени, който направи своя олимпийски дебют с Ниерим миналия месец. Американката спечели три национални титли със съпруга си Крис и участва на Олимпийските игри през 2018-а, преди той да се оттегли от спорта през 2020 година.

Среброто завоюваха японците Рику Миура и Рюичи Кихара с 199.55 точки, а трети се наредиха представителите на Канада Ванеса Джеймс и Ерик Радфорд със 197.32 точки, които бяха едва пети след кратката програма.

Състезанието при спортните дуети ще се запомни и с тежък инцидент. Американците Ашли Кейн-Грибъл и Тимъти Ледюк, които бяха втори след кратката програма, не завършиха волната. Кейн-Грибъл падна след три от скоковете, но след последното не успя да стане и беше изнесена от леда с носилка.

Ледюк влезе в историята като първият открито заявил се небинарен олимпиец (неидентифициращ се с мъжки или женски пол) на олимпийските игри в Пекин 2022.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна