Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: САЩ трябваше да се придвижат по-бързо към възобновяема енергия

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви в петък пред CNBC, че Съединените щати е трябвало да се придвижат по-бързо към възобновяемите енергийни източници и че "ако го бяхме направили, страната ни щеше да бъде в по-добра позиция да се справи с изменението на климата и националната сигурност".

"Европа и Съединените щати биха били по-малко изложени на натиска, който руската инвазия в Украйна оказва върху нашите енергийни пазари, ако разчитахме повече на възобновяемите енергийни източници“, каза Йелън. "Това обаче твърдо остава подходящо като средносрочни и дългосрочни цели".

Възобновяемата енергия включва вятърна енергия и слънчева енергия, напомня бизнес телевизията CNBC.

В краткосрочен план по-малката глобална зависимост от руския петрол би позволила на Съединените щати "да накажат" Русия за нейната инвазия в Украйна и да "деградират" силата и влиянието на Русия в световната икономика, каза още Йелън.

По-рано през март министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм говори с енергийните ръководители по време на енергийната конференция CERAWeek и ги помоли да увеличат производството на петрол.

"Ние сме във военно положение, в извънредна ситуация, и в момента трябва отговорно да увеличим краткосрочните доставки, където можем, за да стабилизираме пазара и да сведем до минимум щетите за американските семейства“, каза Гранхолм.

В началото на тази седмица пък главният изпълнителен директор на банката JPMorgan Chase Джейми Даймън каза на президента Джо Байдън, че Съединените щати трябва да създадат "план Маршал“ за вътрешно производство на енергия.

Даймън също така призова за увеличаване на втечнения природен газ за Европа, разработване на алтернативни енергийни източници като улавяне на водород и въглерод и по-широко намаляване на зависимостта от руската енергия, съобщи първа агенция Axios.

Джент Йелън призна, че за Европа ще бъде особено трудно бързо да намали зависимостта си от руската енергия.

В петък Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха съвместна работна група за справяне с зависимостта на Европа от руския природен газ с план, който ще се фокусира върху диверсификацията на доставките на втечнен природен газ и намаляването на потреблението на газ.

Въпреки че такова "засилено сътрудничество" ще помогне, не е възможно напълно да се премахне тази зависимост през настоящата година", посочи Йелън.

Йелън също така каза, че е още по-важно за Съединените щати да останат фокусирани върху климатичните цели и прехода към чиста енергия, тъй като руската война засяга енергийните пазари в страната и чужбина.

"Ако не друго, виждането на това, което се случва поради нашата зависимост от световните пазари за петрол и до известна степен на природен газ, просто подчертава важността на извършването на прехода, който ще ни предпази от събития в Русия, от глобални развития, които могат да повлияят негативно на петролните пазари", каза американският финансов министър.

"Всички ние, Съединените щати и нашите съюзници, искаме бързо да се придвижим към възобновяеми енергийни източници, които ще ни дадат по-безопасна и по-независима енергийна картина", заключи Йелън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна