Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменските бунтовници хуси спират атаките срещу Саудитска Арабия за три дни

Въздушен удар на саудитските сили в Йемен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Върховния съвет на йеменските бунтовници хуси Махди ал-Машат каза в събота в телевизионна реч, че ще бъдат спрени всички техни атаки през следващите три дни.

"Обявяваме прекратяването на всички настъпателни действия по всички фронтове за период от три дни и потвърждаваме нашата готовност да превърнем това прекратяване в окончателен, постоянен и траен ангажимент“, заяви Ал-Машат.

Той добави, че  спирането се прилага за "ракетните и атаките с дронове и всички военни действия срещу Саудитска Арабия по суша, море и въздух".

По-рано йеменските бунтовници хуси атакуваха съоръжение на Saudi Aramco в град Джеда в Саудитска Арабия.

Водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен пък започна ответни атаки срещу движението хуси.

Алиансът нанесе въздушни удари по градовете Сана и Ходейда в опит "да се справят директно с източниците на заплахата“ срещу кралството.

"Нашата цел е да защитим глобалните енергийни източници от враждебни атаки и да осигурим веригите на доставки. Хусите трябва да понесат последствията от враждебното поведение“, посочиха от коалицията, според Саудитската прес агенция.

Междувременно официален представител на Съединените щати заяви, че Иран е бил замесен в инцидентите, случили се в Саудитска Арабия през последните 24 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна